Ylioppilaskuvat ovat instituutio, joka yhtäältä tarjoaa valmiin formaatin, muttei toisaalta pakota seuraamaan mitään valmista kaavaa. Turvallisesti perinteitä jatkaen on hirveän vaikea epäonnistua, mutta myös säväyttäminen vaatii aika paljon. Oma mielipiteeni on, että mikäpä sen hienompaa, kuin keväisen aurinkoinen päivä ja uunituore, upea ylioppilas.

Juhlapäivä oli tuulinen, mutta aurinkoinen ja kuvauspaikkana toimiva puistokaistale tarjosi vehreää taustaa. Jouduimme rytmittämään kuvausta sen mukaan, miten auringon eteen tuli pientä pilviharsoa, sillä häikäisyn aiheuttama siristely kadottaa helposti silmät kuvista. Lisäksi suora auringonpaiste toi liian kovat varjot ja kontrastit, mitä hieman alitehoinen käsisalamani ei kykene varsinkaan sateenvarjon läpi pehmennettynä tasoittamaan.

Mitään kovin tarkkaa suunnitelmaa ei etukäteen ollut, joten mentiin puhtaasti fiiliksen mukaan. Aloitimme kokovartalokuvilla, joissa ajatuksena oli “kehystää” ja siis ohjata katsojaa polun ja sitä reunustavien puiden ja pensaiden avulla. Aurinko paistoi hyvin korkealta ja pienten pilvisten hetkien aikaan saimme täydellä teholla ammutun salaman tehon lähestulkoon riittämään. Kun siirryimme tiukempaan rajaukseen saimme siirrettyä assariksi rekrytyn juhlavieraan pitelemän valaisuyksikön lähemmäksi Eeviä, jolloin tehokin alkoi jo riittämään.

Tavoittelimme yhteen lähikuvaan “katse tulevaisuuteen” -tyyppistä ajatusta, eli kasvot hieman sivuun ja yläviistoon. Oppikirjan mukaan katseen suunnan pitäisi olla kuulemma oikealle kuvastamaan juuri tulevaisuutta, mutta joustimme tästä nyrkkisäännöstä huomioidaksemme kampauksen jakauksen. Tämä kuva osui mielestäni täysin nappiin ilmettä, asentoa ja ylioppilaslakin lierin heijastusta myöten. Tuulen mukana hulmuavat hiuskiehkurat tekevät kuvasta mielestäni vielä eläväisemmän - tosin ylikriittinen kuvaaja mietti pitkään tuleeko sopivasti kasvojen eteen asettuneesta osasta kampausta pieni viiksi-efekti.

Näillä eväillä olikin hyvä pistää kesän ulkokuvauskausi käyntiin, eli ei muuta kuin lisää tällaista!

Eevi
Eevi
Eevi
Eevi
Eevi
Eevi
Eevi
Eevi