Kun olen nyt muutaman kuukauden käyttänyt Sony A7rII-kameraa uskaltaudun kirjoittamaan muutaman kappaleen omista käyttökokemuksistani sen kanssa.

Sony A7rII+Selens half-case
Sony A7rII+Selens half-case

Kyseessä on siis Sony A7II:n uudempi sisarmalli jonka kanssa tämä on ulkoisesti käytännössä identtinen. Mallimerkinnän lisäksi ainoa pintapuolinen ero näiden kahden välillä on tästä r-mallista löytyvä lukitusnappi kuvaustilavalintakiekon päällä. Todelliset erot löytyvätkin tekniikkapuolelta, lähinnä kennosta joka on nyt 42 megapikselinen ja ns. taustavalaistu. Pikseleiden koko on saatu pidettyä melko suurena niiden lukumäärän kasvamisesta huolimatta siirtämällä suurin osa elektroniikasta pikseleiden seasta kuvakennon toiselle puolelle. Korkean pikselitiheyden ja -määrän ansiosta alipäästösuodin (AA-filter) on voitu jättää pois, minkä johdosta tuotetun kuvan pitäisi olla entistäkin terävämpää.

Tällaiset pikselimäärät ovat todellisuudessa hyödyksi hyvin harvoin, eli lähinnä tuoden rajausvaraa. Huomattavasti mielenkiintoisempaa on tämän kameran automaattitarkennus ja etenkin sen silmätarkennustoiminto (eye-AF). Silmätarkennustoiminto on ominaisuus, jonka avulla itsekustomoitavalla painikkeella voidaan käskeä kameraa tarkentamaan kuva-alalta löytyvään silmään. Tästä on kaksi huomattavaa etua. Ensinnäkin nopea tilanne ei ehdi yhtä helposti mennä ohi kuvaajan säätäessä sopivaa tarkennuspistettä. Toiseksi tarkennus on suuremmalla todennäköisyydellä täysin kohdallaan, mikä on tärkeää valovoimaisilla objektiiveilla kuvattaessa syväterävyyden ollessa erittäin kapea. Auttava toteutus tästä silmätarkennustoiminnosta löytyy ohjelmistopäivitysten myötä myös A7II-mallista, mutta käänteentekevää tässä uudemmassa mallissa on, että ominaisuus toimii myös jatkuvan tarkennuksen kanssa (AF-C).

Myös Lock-on-AF -tarkennustila tuntuu nopeammalta ja luotettavammalta aikaisempaan malliin verrattuna, mikä johtunee lähes koko kuva-alan kattavista vaihetarkennuspisteistä sekä edellistä mallia nopeammin luettavasta kennosta.

Sony A7rII eye-AFSony A7rII lock-on-AF
Eye-AF ja lock-on-AF seuraavat kohdettaan hieman huonommassakin valossa

Huonot puolet

Laite on törkeän hintainen ja siihen suhteutettuna siinä on joitakin isoja miinuksia, minkä johdosta ainakin osa ammattimaisesti kuvaavista pysyttelee tästä kaukana ainakin toistaiseksi.

Ensinnäkin järjestelmästä puuttuu joitain suhteellisen olennaisia osia, esimerkiksi valovoimainen ultralaajakulmazoom loistaa poissaolollaan, samoin pidemmän polttovälin putket. Ultralaajispuolella löytyy kyllä lukuisia primejä, mutta telepuolella pisin ilman extenderiä aikaansaatava polttoväli päättyy 300 milliin, eikä valovoimasta tässä yhteydessä kannata puhua mitään.

Toiseksi kamerarungosta löytyy tasan yksi muistikorttipaikka, mikä ei ehkä rauhoita rahakeikkaa heittävien mieliä. Ammattirungoista usein löytyvä kahdennus kahdelle kortille lienee pelastanut usean muistikorttirikosta kärsineen hääkeikan.

Kolmanneksi voin kertoa, että peilitön kamera ja etenkin sen sähköinen etsin syö akkua aivan hulluna ja laite on siitä huolimatta varustettu vain 1020 mAh akulla. Vertailun vuoksi huomattavasti virtapihimmän Canon 6D:n kanssa tulee 1865 mAh:n akku. Akkukahva auttaisi asiaa, mutta alkuperäiskahvalla on hintaa useampi satanen ja se on malliltaan akkukammioon työnnettävä tökkeli, jota on hankala kuljettaa mukana. Toisaalta lisäakut ovat suht edullisia ja niitä saa helposti mahtumaan taskun pohjalle useamman.

Neljänneksi: pakkaamaton raakakuva on jäätävän kokoinen ilmestys. Kahdeksankymmentä megaa per laaki on melkoinen mälli ja vaatii niin levytilaa, kuin prosessointitehoakin jälkikäsittelyssä. Pakkaamattoman raakakuvan sijaan voi valita myös häviöllisen pakatun raakakuvaformaatin, mutta silloin osa kameran loistavan kennon valtavasta dynamiikasta menee hukkaan.

Viimeisempänä, muttei suinkaan vähäisempänä: jos luulit A7II:n olevan käytettävyydeltään hidas niin tämä nostaa tahmeuden uusiin sfääreihin. kuvan ottamisen jälkeen kestää järkyttävän kauan, ennen kuin sitä pääsee katsomaan. Kuvien selaaminen ja zoomailu on niinikään jähmeää. Kameran dataväylä ei vain yksinkertaisesti ole riittävän vauhdikas näille pikselimäärille.

Writing to memory card. Unable to operate.
Writing to memory card. Unable to operate.
What is this? A battery for ants?
What is this? A battery for ants?

Hyvät puolet

Kennon dynamiikka ja kohinansieto ovat huikealla tasolla. Kuvia voi alivalottaa huoletta ja sitten vain nostaa valotusta raakakuvista ilman, että tarvitsee pelätä puhkipalaneita kohtia tai varjoista nousevaa kohinaa. Valtava käytössä oleva pikselimäärä mahdollistaa järjettömän tarkat rajausmahdollisuudet ja yksityiskohdat - en malta odottaa, että pääsen kokeilemaan tätä studiomaisissa olosuhteissa salaman kanssa! Kamerasta löytyy myös silent shutter mode, joka käytännössä tarkoittaa täysin sähköistä suljinta. Tällöin laite on todellakin hiljainen kuvatessa, mutta haittapuolena tässä on jälleen kuvan dynamiikan huomattava tipahtaminen.

Toimiva lock-on-AF sekä silmätarkennus paikkaavat heikohkoa ergonomiaa mainiosti. Itseasiassa en enää edes harkitsisi perinteistä takanappitarkennusta, jota käytin peilikameroiden kanssa. Siis sitä tekniikkaa, missä takanapilla ja kertatarkennuksella ensin suoritetaan tarkennus keskipisteen avulla, jonka jälkeen tehdään uudelleenasettelu (recompose) kääntämällä kameraa ja toivotaan, ettei joko kamera tai kohde liikkunut syvyyssuunnassa siihen mennessä, kun saadaan laukaisunappia painettua. Sonylläni voin lukita kohteen puolipainalluksella ja antaa kameran seurata vaikka liikkuvaa kohdetta, ottaa kuviakin välissä ja laite seuraa edelleen maaliaan koko kuva-alalta, kunhan en nosta sormea kokonaan pois laukaisimelta.

Laitteen erittäin kevyt ja siro ottaen huomioon mihin se pystyy. Kinokoon kenno luonnollisesti vaatii kinokoon optiikkaa, eli itse objektiivit eivät ole ainakaan peilikameroiden vastaavia yhtään pienempiä.

Sähköinen etsin on asia, johon totuttuaan olisi vaikea palata takaisin peilikameroiden optisiin etsimiin. Etsinkuva on kirkas, terävä ja päivittyy riittävän nopeasti. Etsimestä voi halutessaan nähdä suoraan syväterävyyden tai miltä kuva tulisi muuten näyttämään, minkä lisäksi kirkkaallakin auringonpaisteella voi selata ottamiaan kuvia, mikä ei peilikameroissa siis ole edes mahdollista.

Sovelluksia, kamerassa?

Kameraan voi asentaa sovelluksia, tosin sovellusten säätöjen kanssa saa olla tarkkana, sillä niillä on omat kuvausasetukset. Kannattaa esimerkiksi ennen käyttöä tarkistaa, että sovellus on asetettu ottamaan raakakuvia.

Hyvänä esimerkkinä näiden sovellusten tuomista mahdollisuuksista mainittakoot Touchless shutter, jonka avulla kameran saa ottamaan kuvan heilauttamalla kättä sähköisen etsimen ohi. Näin ei tarvitse käyttää ajastettua laukaisua saadakseen jalustalta pitkän valotusajan kuvissa, jotta saa tutisevan jalustan rauhoittumaan. Toinen vaihtoehto on käyttää Smart remote control -sovellusta, jolloin kameraa saa ohjattua älypuhelimella. Asetuksia pystyy säätämään etänä, etsinkuva välittyy puhelimen näytölle melko pienellä viiveellä ja tarkennus onnistuu kosketusnäytöltä. Miinuspuolena tässä sovelluksessa on se, että se haluaa lähettää otetun kuvan aina välittömästi kännykkään, mikä kestää kauan: ensin raakakuvan tallennus kameran muistikortille ja sitten kuvan lukeminen muistikortilta wifin yli kännykkään on hidas operaatio. Ainakaan en vielä ole löytänyt asetusta, josta tämän kuvanlatauksen tuoreeltaan saisi pois käytöstä.

Yhteenveto

Tämä on todella lupaava laite, joka osaltaan osoittaa järjestelmäkameroiden tulevaisuuden olevan peilittömyydessä. Tosin näine puutteineen ja tällä hintalapulla juuri tätä mallia on vaikea suositella varauksetta kuin paatuneimmille pikselinviilaajille ja kalustonhinkkaajille. Toisaalta kännykkäkameroiden syödessä pokkareiden ja pienikennoisempien järjestelmäkameroiden markkinat siirtynee järkkäripuolella kilpailu luultavasti alemmista segmenteistä juuri tuonne high-end -tuotteisiin, jossa Sonyn järjestelmä on todella vahvoilla. Eli kuten meillä kalustohinkkauksesta kärsivillä on tapana, niin seuraavaa mallia odotellessa!

Speksit

  • 42 megapikselin kinokoon (35,8 x 23,9 mm; ns. fullframe) BSI CMOS-kenno
  • Viisiakselinen kuvanvakaaja rungossa (IBIS, in-body-image-stabilization)
  • Suljinajat 1/8000 - 30s; Salamasynkka-aika 1/250s, silent shutter mode
  • Herkkyys: ISO 100-25600 (laajennettavissa 50-102400)
  • Etsin: 0,5" 2.36 megapikselin EVF
  • 3" takanäyttö, 1 228 800 kuvapistettä
  • 5fps sarjakuvaus
  • Paino 625g

Sony A7rII -kamerarunkoa myy esimerkiksi Verkkokauppa.com artikkelin kirjoitushetkellä (25.1.2017) hintaan 3 699,90 €.

Rungolla otettuja kuvia mm. Lumi jäljet peittää, Helsingin kattojen yllä ja Afrikan tähteä etsimässä.