Marraskuinen Marrakech ei varsinaisesti ole synonyymi aurinkovoiteelle ja rusketusrajoille, mutta kyllä se loskaisen ja sateisen koti-Suomen pesee lämpötiloillaan mennen tullen. Koko perheen Marokon matkamme alkoi tästä pohjois-Afrikkalaisesta turistikaupungista. Piipahdimme myös Atlas-vuorilla sekä parin päivän visiitillä Casablancassa.

Marrakech ja Atlas-vuoret

Haikarat Palais El Badiîn muurilla
Haikarat Palais El Badiîn muurilla
Kameleiden varjot
Karavaanin varjo


(lisää kuvia lopussa)

Marrakech on noin miljoonan asukkaan historiallinen kaupunki ja majoituimme sen muinaisessa medinassa. Hotellimme oli keskellä kapeita kujia, jotka olivat reunustettu pienillä kaupoilla ja kojuilla. Tyttäremme ihasteli katukissoja, joita oli joka kadunkulmassa. Hotelliltamme oli noin kymmenen minuutin kävelymatka Afrikan vilkkaimmalle toriaukiolle, Jemaa el-Fnaalle. Matka ei sinänsä ollut pitkä, mutta sokkeloiset kujat ja vilkas liikenne mopoista aasivankkureihin ja jopa pakettiautoihin pitivät huolen siitä, ettei pätkä taittunut ihan hetkessä. Aukio on niinikään varustettu mausteita, astioita, hedelmiä ja vaatteita myyvillä kauppiailla sekä esimerkiksi käärmeenlumoajilla. Monet henna-tatuointien ja käsikorujen kaupustelijat tarjosivat omien sanojensa mukaan “free gift”, mutta useiden turistioppaiden ja foorumeiden sivuilla mainittiin, että mikäli näitä ottaa vastaan pyytävät he kuitenkin maksua. Kaupustelu on siis melko aggressiivista, vaikkei esimerkiksi kaakkois-Aasian tasolle onneksi ihan ylläkään.

Marokon Dirham on tätä kirjoittaessa arvoltaan noin kymmenen eurosenttiä, joten hintojen laskeminen ei ole erityisen työlästä. Huomattavasti työläämpää on päättää mitä haluaa maksaa turisteilta ylihintaa kiskoville kauppiaille. Hinnoissa on pahimmillaan kaksi-kolmasosaa ilmaa, jonka saa katoamaan lyhyen tinkimistuokion päätteeksi sanomalla yksinkertaisesti että ei tule kauppoja.

Löysimme muuten hotellimme läheltä mukavan ravintolan nimeltä Kui-Zin, jonka listalta löytyy muun muassa useampikin kasvisruokavaihtoehto. Hinta oli suomalaisittain melko edullinen ja illallistimme alle kymmenellä eurolla per henkilö. Palvelukin oli erittäin ystävällistä.

Lapsiystävällisiä aktiviteetteja etsiessämme päädyimme buukkaamaan dromedaariratsastusta. Pyysimme hotellin respaa varmistumaan siitä, että matkanjärjestäjän eläimiä kohdellaan eettisesti, eli että niillä on pääsy varjoon sekä ruokaa ja juomaa tarjolla. Saimmekin allemme kaksi dromedaaria ja yhteensä noin tunnin reissu maksoi suurinpiirtein 50€.

Yhden päivän olimme päättäneet pyhittää matkalle Atlas-vuorille. Koska matkustimme lapsen kanssa valitsimme privaattikyydin ryhmämatkan sijaan, sillä se ei tuonut hintaan kuin 15€ lisää ja toisaalta huomattavasti enemmän joustoa aikataulujen suhteen. Lähdimme aamusella kohti Sti Fadman vuorisrokaupunkia, jonka läheisyydessä sijaitsee idyllinen vesiputous. Vaikkei kyseinen vesiputous itsessään ehkä olekaan näyttävin näkemäni luonnonmuodostelma on kiipeäminen 1600 metrin korkeuteen lumihuippujen ympäröimässä laaksossa ehdottomasti näkemisen arvoinen kokemus. Saimme noin kymmenellä eurolla mukaamme oppaan, jota ilman olisimme itseasiassa olleet aivan pulassa. Hän muunmuassa kantoi tyttäremme pahimpien kohtien poikki - sellaisten, joista emme olleet ihan varmoja pääsemmekö itsekään kulkemaan. Annoimme luonnollisesti kohtuullisesti tippiä tästä suorituksesta.

Casablanca

Casablanca on noin neljällä miljoonalla asukkaallaan yksi Afrikan suurimpia kaupunkeja ja samalla Marokon merkittävin talouden keskittymä. Toisin kuin Marrakech on se selkeästi enemmän länsimaistuneiden marokkolaisten kotikaupunki jopa siinä määrin, että sieltä löytyy alueita joissa kaupunkilaiset puhuvat keskenään lähes yksinomaan ranskaa. Päivälämpötilat olivat marraskuun lopulla parissa kymmenessä asteessa eikä iltaisinkaan varsinaisesti kylmä ollut.

Casablancassa sijaitsee Afrikan suurin moskeija, Hassan II:n Moskeija, jonka minareetti kohoaa 210 metrin korkeuteen. Vuonna 1993 valmistuneeseen rakennukseen mahtuu kerralla jopa 105 000 ihmistä. Se on myöskin poikkeuksellisesti moskeija, jonne ei-muslimi voi halutessaan mennä vierailulle.

Casablanca on lisäksi koti Afrikan toiseksi suurimmalle ostoskeskukselle, Morocco Mallille hulppealla 190 000 myymäläneliömetrillä varustettuna. Ostoskeskuksen keskiössä on noin miljoonan litran vetoinen akvaario, jossa asustaa yli 40 kalalajia. Ostari sisältää yli 350 liikettä paikallisista brändeistä Starbucksiin. Kaikki kyltit ja tekstit ovat lähes poikkeuksetta ranskaksi ja arabiaa näkee vain harvakseltaan. Keskus kätkee sisälleen myös valtavan sisähuvipuiston.

Vanha Medina oli lukemamme perusteella vähemmän vaikuttava Marrakechin vastaavaan verrattuna, joten lyhyen visiitin puitteissa jätimme sen välistä. Samoin Casablanca-elokuvan tunnelmaa halutessaan olisi voinut piipahtaa Rick’s caféssa - itse elokuva tosin on kuvattu täysin Hollywoodissa, joten kyseessä on vain onnistunut pastissi.

Casablancan ja Marrakechin välillä kulkee säännölliset junavuorot noin kahden tunnin välein. Aikataulut tosin tuntuvat olevan ovat vain viitteeliset, eli ensimmäinen ottamamme juna saapui loppujen lopuksi yli tunnin myöhässä Casablancaan ja paluumatkallakin oltiin yli vartin myöhässä jo lähtiessämme. Aikuisen toisen luokan junalippu maksaa noin kympin ja nelivuotiaasta ei kukaan suostunut maksua ottamaan, vaikka virallisesti 4-12 vuotiaalle oma lippuluokka olisikin olemassa. Ensimmäisen luokan lippu on noin puolet kalliimpi ja sen ostettuaan saa varman istumapaikan. Ruuhka-aikana kakkosluokassa saattaa joutua seisomaan pahimmillaan koko matkan. Ratakalusto on muuten hyvin modernia, mutta esimerkiksi WC-istuimen läpi vilkaistessaan voi halutessaan tarkastaa raiteiden kunnon.

Varmin tapa matkustaa itse kaupungin sisällä on ottaa punainen “Petit taxi”. Hinta kannattaa sopia etukäteen koko porukalle ja lisäksi varautua siihen, että saa alleen lähinnä Pyhällä hengellä kasassa pysyvän kolisevan pommin.

…vielä Marokosta

Marokko on virallisesti islamilainen maa, eli Sunni Islam on maan valtionuskonto. Maa on kuitenkin verrattain liberaali ja sallii muun muassa uskonnonvapauden - kunhan se ei ole ristiriidassa islamin kanssa. Esimerkiksi arabiankielisen Raamatun hallussapito on laitonta ja sianliha on niinikään kielletty, mutta toisaalta esimerkiksi jotkin hotellit ja yökerhot ainakin Casablancassa myyvät alkoholia.

Englanninkielellä tulee pääosin toimeen, mutta ranska auttaa valtavasti. Varsinkin termi “vegetaristi” on hyvin monitulkintainen joten on hyvä osata kysyä ranskaksi sisältääkö ruoka lihaa, kalaa tai kanaa.

Ainiin, ne kuvat!

Raahasin kamerarepussa Sony A7rII:n kaverina kolmea objektiivia: Sony Zeiss Vario-Tessar 16-35mm F4, Sony Zeiss Distagon 35mm F1.4 ja Zeiss Batis 85mm F1.8. Ensiksimainittu toimii loistavasti ahtaissa paikoissa, missä valoa kuitenkin riittää. Valovoimainen kolmevitonen sen sijaan mahdollistaa kohteen erottamisen taustasta, sekä toimimisen hämärämmässä ilman ISOjen nostamista aivan poskettomasti. Batis sen sijaan antaa hieman ulottuvuutta ja mahdollistaa hieman huomaamattomampien katuräpsyjen nappaamisen ilman, että kuvassa mahdollisesti olevat ihmiset tästä häiriintyvät.

Marrakechin sivukujiaEi-niin-onnellinen aasi Maistuis varmaan miaullekinMarrakechin historiallista Medinaa This model comes equipped with a cat-alyzatorKarvaooppelit parkissa Setti-Fatman putouksetAtlasvuoristoa Hotellin sisäpiha MarrakechissaHassan II:n Moskeija Hassan II:n MoskeijaMajakka Casablancan rannalla Marokon prinsessaCasa Voyageurs