Valokuvaajan perustyönkulku ei ole juurikaan muuttunut digitalisaation myötä, mutta sitäkin helpommaksi on tullut kuvien hallinta ja muokkaaminen filmirullien vaihtuessa muistikortteihin ja pimiöiden tietokoneisiin. Nykykamerat saa tallentamaan muistikortille käyttövalmiita jpeg-formaatissa olevia kuvatiedostoja, mutta kuvatessaan raakakuvia saa paljon paremmat eväät kuviensa jälkituotantoon. Raakakuvat täytyy kuitenkin ikäänkuin “kehittää” varsinaisiksi käyttökelpoisiksi kuviksi, eli useinkin juuri jpeg-muotoon. Kehittämiseen tarvitaan siis jokin ohjelma ja vaihtoehtoja onkin useita kaupallisista ilmaisiin avoimen lähdekoodin sovelluksiin.

Itse olen tykästynyt Darktable -nimiseen työnkulku- ja raakakuvankehitysohjelmaan, joka on jopa härskin suora kopio Adoben Lightroom -ohjelmasta. Nimikin on kopio, joskin sanaleikki on käännetty toisinpäin: ohjelma sisältää digitaalisen valopöydän (lighttable) sekä pimiön (darkroom), joten esikuvansa “valohuoneen” sijaan tämä on tosiaan “pimeäpöytä”. Darktable on siis sekä ilmainen että avointa lähdekoodia, mikä sopii mainiosti kaltaiselleni open source -hipille.

Darktable jakautuu muutamaan työtilaan, joista tärkeimmät ovat tosiaan valopöytä ja pimiö. Käydään näistä ensin läpi valopöytä, sillä sieltä kaikki lähtee liikkeelle.

Valopöytä (lighttable)

Valopöytä on analogisen vastineensa mukaisesti tila, jossa raakakuvia voidaan tarkastella, lajitella ja suodattaa. Kuvia avataan kokoelmiksi (collection) ja kuvia voi rankata arvosanalla 0-5 tähteä tai merkitä poistettaviksi. Onkin helppoa käydä suuria määriä kuvia läpi merkiten epäonnistuneet ruudut hylätyiksi (rejected) ja ensin jollain asteella jatkoon pääsevät esimerkiksi kahdella tähdellä. Sitten voi suodattaa näkymään vain vähintään kaksi tähteä saaneet, mistä sitten voi samankaltaisista kuvista paremman merkitä kolmella tähdellä, täysosumat neljällä ja sitten lopuksi julkaistut kuvat vaikka viidellä tähdellä, jotta ne löytää helposti myöhemmin myös. Darktable merkitsee tuodut kuvat oletuksena yhdellä tähdellä.

Darktable 2.0: lighttable
Lighttable-työtila
Darktable 2.0: import
Darktablen import -toiminto

Kuvia pitää siis ensin tuoda Darktableen, eli käyttää import -modulia tuomaan joko yksittäisiä kuvia, kokonaisia kansioita tai suoraan kamerasta ladaten. Tuettujen kameramallien kanssa voidaan käyttää jopa “tethering” -toimintoa, missä kuvat saadaan usb-kaapelilla tulemaan kuvanottohetkellä Darktableen ja kameraa voidaan jossain määrin myös ohjata sovelluksen kautta.

Valopöytä-tilassa myös valitut kuvat viedään johonkin sopivaan formaattiin levylle - tai jopa suoraan Facebookkiin tai Flickr-tilille. Tähän käytetään Export -modulia. Lähes jokaiseen Darktable moduliin on mahdollista tallentaa presettejä, eli uudelleenkäytettäviä asetusyhdistelmiä, joilla esimerkiksi Facebookiin optimoitu jpeg-tiedosto on helppo tallentaa ilman, että täytyy joka kerta muistaa sopivat asetukset. Olenkin tallentanut presetin pienille pakatuille esikatselukuville, joita on sitten helppo lähettää esimerkiksi mallille katsottavaksi. Mikäli kuva taas on sellainen, että se vaatii varsinaista kuvankäsittelyä on minulla sitäkin varten oma preset, jossa kuva tallennetaan täydellä resoluutiolla pakkaamattomana TIFF-formaattiin Gimp -ohjelmassa avaamista varten.

Pimiö (darkroom)

Pimiössä tapahtuu kuvien hienosäätö, kuten filmiaikaan konsanaan: kuvan valotusta voidaan säätää, rajausta muuttaa, kiertää, kääntää sekä terävöittää kuvaa ja niin edelleen. Darktable ei ole kuvankäsittelyohjelma! Kuvankäsittelyohjelmat, kuten Gimp tai Photoshop on tarkoitettu kuvien muokkaamiseen pikselitasolla, Darktable ei tee muutoksia alkuperäiseen raakakuvatiedostoon vaan ylläpitää listaa käyttäjän tekemistä operaatioista, joita voidaan siis lisätä, muokata tai poistaa missä järjestyksessä tahansa käyttäen pimiön moduleita. Nämä operaatiot tallennetaan alkuperäisten kuvien viereen .xmp-tiedostoihin.

Darktable 2.0: crop and rotate
Darktable 2.0: crop and rotate

Itse suoritan lähes poikkeuksetta vähintään seuraavat operaatiot oikeastaan jokaiselle kuvalle:

  • rajaus ja kääntäminen (crop and rotate): kuva harvoin on täysin suorassa tai rajaus 100% onnistunut suoraan kamerasta
  • valotuksen hienosäätö (exposure), jolla ali- tai ylivalottunutta kuvaa voidaan parannella
  • valkotasapaino (white balance). Joskus kameran valkotasapaino on väärässä asennossa tai automatiikka on arponut väärät arvot
  • terävöitys (sharpen). Tämä moduli on päällä oletuksena ja oletusasetuksilla, sillä nykykameroiden kennotekniikasta johtuen käytännössä kaikkia kuvia täytyy hieman terävöittää käyttökelpoisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.
  • kontrastin säätäminen (contrast brightness saturation)
  • vesileima (watermark) on itselläni säädetty tulemaan oletuksena kaikkiin kuviin

Lisäksi joskus korjaan objektiivin vääristymiä lens correction -modulilla, muutan kuvan harmaasävyiseksi tai jopa lisään kohinaa näihin tarkoitetuilla moduleilla, mikäli kuvan tunnelma sitä mielestäni vaatii. Samoin linssissä olevien roskien aiheuttamia laikkuja voidaan tarvittaessa poistaa spot removal tool -modulilla tai optiikasta johtuvia värivirheitä chromatic aberrations -työkalulla. Kaikki ohjelmasta löytyvät modulit eivät ole edes oletuksena näkyvillä vaan niitä voi kaivella “more modules” -otsikon alta, mistä niiden näkyvyyttä voidaan säädellä.

Darktable 2.0: exposure
Valotusta voi säätää muutamalla liukusäätimellä
Darktable 2.0: vignetting
Vinjetointia voidaan korjata - tai sitä voi halutessaan myös lisätä

Joistain moduleista on mahdollista käyttää useita instansseja, jolloin voidaan esimerkiksi koko kuvan valotuksen säädön lisäksi tuoda silmiä esiin piirtämällä sopivanmuotoinen maski ja nostamalla valotusta paikallisesti hieman lisää. Valotuksen säätämiseen on muuten hyödyllistä opetella tulkitsemaan ruudun oikean ylälaidan histogrammia, sillä vaikka näyttö olisikin kalibroitu oikein voi silmä alkaa pitkien säätösessioiden aikana valehtelemaan.

Darktable 2.0: multiple exposure instances
Useampi exposure -instanssi ja maskin käyttöä

Kaikenkaikkiaan Darktable on loistava esimerkki siitä, mitä osaava ja innokas avoimen lähdekoodin yhteisö voi saada aikaan. Se mitä jää kaipaamaan kaupalliseen verrokkiinsa nähden on mahdollisuus heittää kuva välillä vaikka Gimpin puolelle pikselinnysväystä varten ja hypätä sitten takaisin Darktableen. Tämä saattaa tosin muuttua tulevaisuudessa, sillä Gimp on hitaasti siirtymässä malliin, joka mahdollistaa Darktablen tekemien ei-destructiivisten säätöjen kaltaisen toiminnan.

Darktable on saatavilla Linux, Solaris, FreeBSD ja Mac Os X-käyttöjärjestelmille ja sen voi asentaa seuraamalla ohjeita osoitteessa http://www.darktable.org/install/. Ohjelma on myös käännetty suomenkielelle.