Matkailu on hyvä syy kuvata ja kuvausharrastus on hyvä syy matkailla. Täydellinen kombo - paitsi että mikäli haluaa hyviä kuvia, pitää niitä lähteä varta vasten tekemään ja mikäli haluaa matkailla voi kameran kanssa leikkiminen olla siinä lähinnä häiriöksi. Matkahan oli tosiaan antoisa ja aurinkoinen, mutta ehkä tästä tuli enemmän kuitenkin matkailukirjoitus, kuin kuvablogimerkintä.

Malta on keskellä Välimerta sijaitseva mielenkiintoinen saarivaltio koostuen saarista, joista kolme on asuttuja. Saaret eivät ole kovin suuria, eikä koko maan asukasluku olekaan paljoa yli neljääsataatuhatta. Vilkas pääkaupunki Valletta sijaitsee pääsaarella, Maltalla. Gozo on huomattavasti pienempi saari ja sen tunnetuin nähtävyys on ns. Sininen ikkuna (engl. Azure Window). Comino on asutuista saarista pienin ja sen asukasluku onkin vain alle kymmenen henkeä. Cominon ja Cominotton välissä sijaitsee sinivetinen salmi, Blue Lagoon.

Malta
Sliema; Tyypillinen rantamaisema.

Hotellimme sijaitsi Sliemassa, joka on vilkas ja trendikäs kaupunki aivan Valletan pohjoispuolella. Liikkuminen kaupunginosien ja kaupunkien välillä sujuu joko bussilla tai ihan kävellen: välimatkat ovat todella lyhyitä ja bussimatka Sliemasta Vallettaan tuntuukin samalta, kuin vaikkapa Helsingissä Kampista Käpylään. Turistien suosimat bussilinjat tosin saattavat olla todella ruuhkaisia ja aikataulut vain koristeena. Näin esimerkiksi on linja 222, joka menee Valletasta Slieman läpi Ċirkewwaan, josta siis pääsee lautalla Gozoon. 12 matkan bussikortti maksoi 15€ ja kortilla vaihtoaika on 2 tuntia.

Valletta, Malta
Valletta; Rakennuskanta ja arkkitehtuuri on paikoin hyvin eteläeurooppalaista, paikoin hyvin brittiläistä.

Kieli

Maltan viralliset kielet ovat malta ja englanti, mutta paikalliset tuntuvat käyttävän keskenään mieluummin ensiksi mainittua. Englannilla tulee kuitenkin toimeen oikein hyvin. Maltan kieli on vahvasti sidoksissa arabian kieleen, mutta on saanut vaikutteita mm. juuri englannin kielestä.

Valletta, Malta Valletta, Malta Malta
Kaupunkien kadut ovat kapeita ja mäkisiä - sekä usein täynnä autoja.
Malta
Usein keskellä ihan siistejä kortteleita törmää vaikkapa tällaiseen.

Ruoka

Hintataso on Maltalla suomalaisittain enimmäkseen edullista, joskin turistien suosimilla alueilla, kuten Valletan keskusaukion ravintoloissa esimerkiksi ateriahinnat ovat hyvin helsinkiläistä tasoa.

Ruokalistalta löytyy tyypillisen välimerellistä apetta, mutta myös nirsommat turistit on luonnollisesti huomioitu, eli rannareita ja purilaista on tarjolla joka paikassa. Ruoka on ihan hyvää, mutta mitään kulinaristista ilotulitusta emme juuri missään kohdanneet. Hanavesi on juomakelpoista, mutta maistuu pahalle.

Seurueemme koostui lakto-ovo-vegetaristista, sekä wannabe-ituhipistä, joka syö vegeruoan lisäksi kuitenkin kalaa. Näin ollen esimerkiksi (käytännössä) ainoa paikallinen riista, eli jänis jäi kokeilematta. Vegeruoan tarjonta oli vähintäänkin kohtuullista.

Malta Valletta, Malta Sliema, Malta

Gozo ja Azure Window

Azure Window, Gozo, Malta
Azure Window on näyttävä luonnonmuodostelma, mutta sitä pitäisi oikeasti käydä kuvaamassa auringonnousun tai -laskun aikaan ja ilman turisteja.
Gozo, Malta
Azure window sijaitsee muutenkin näyttävällä paikalla jylhien rantakallioiden ympäröimänä.
Gozo, Malta
Azure windown päällä; Sony A7II + Samyang 14mm f2.8

Comino ja Blue lagoon

Päiväretket Cominolle ja Gozolle ovat paikallisille hyvää bisnestä: mm. Sliemasta lähtee lukemattomien yrittäjien järjestämiä veneretkiä päivittäin pienemmille saarille. Matkaliput eivät ainakaan näin lokakuussa olleet ihan järjettömän hintaisia, mutta turistikaudella hinnat luonnollisesti ovat kovemmat. Veneillä myydään usein kahvia, virvokkeita ja välipaloja, minkä lisäksi esimerkiksi snorkkeleita ja räpylöitä vuokrataan muutamien eurojen hintaan.

Comino, Malta
Comino, Malta
Cominotto ja Blue lagoon kuvattuna Cominon saarelta.
Comino, Malta
Turistilautat. Vasemmalla Cominotto ja kauempana Gozo, jonka pääsatamaan (Mgarr) on vain muutaman minuutin venematka.
Comino, Malta
Luonto on karua Cominolla, mutta se vilisee tällaisia pieniä liskoja.

Sekalaisia räpsyjä

Malta
Laivamatkalla pääsee ihailemaan Maltan jyrkkiä rantakallioita ja luolia.
Malta
Maltan vesillä on paljon tonnikalanpyyntiä.

Malta

Malta
Lähes joka talon ovelta löytyy jonkinlainen suojelupyhimys
Malta
Aurinko laskee Maltan saaren taa.