Kokeilin taannoin Kenkon loittorenkaita vielä Canonilla kuvatessani ja nyt hankin vastaavantyyppiset loittorenkaat Samsungin NX-järjestelmään. Paketti maksaa nelisenkymmentä dollaria ja sisältää 10mm ja 16mm renkaat, joissa on siis liitännät automaattitarkennusta ja himmentimen sähköistä säätöä varten. Käytännössä käytin testissäni vain 10mm loittoa, sillä paksummalla renkaalla alkoi lyhin tarkennusetäisyys olla telepäässäkin ihan etulasissa kiinni käyttämälläni objektiivilla.

Liian paksu perhoseksi
Syväterävyys jää vähän ohueksi, kun kuvaa 2.8 aukolla näin läheltä. Kuvaa kropatty hieman koska taiteellinen vapaus.

Speksien valossa pitäisi Sampan kennon loistaa makrokuvauksessa, mutta nyt käyttämäni objektiivi ottaa takkiin aikaisemmassa kokeiluissani käyttämää vastaan. Canon 70-200 F4 IS USM vaan on pirun terävä putki. Samsung NX 16-50 f2-2.8 on kyllä ihan pätevä peli, mutta ei kyllä päästä kamerarungon kennoa oikeuksiinsa. Lisäksi 24-77mm kinovastaavana jää työskentelyetäisyys kuvattavasta kohteesta tällä optiikalla lähes käyttökelvottoman lyhyeksi.

Lähdin siis tyttäreni kanssa leikkipuistoon leikkimään “suurta ötökkäjahtia”, mutta 2,5-vuotiaan keskittymiskyky ei riittänyt sellaiseen bongaukseen, että olisin löytänyt kimalaista kummempia kuvattavia. Ihan pikkiriikkiset muurahaiset vipelsivät menemään sellaista vauhtia, ettei automaattitarkennus ja ohut syväterävyys edes himmennettynä olleet kovin suotuisat.

Makroa Fotgan loittorenkailla
Makroa Fotgan loittorenkailla
Makroa Fotgan loittorenkailla
Makroa Fotgan loittorenkailla

Kotona otin esiin Meiken rengasvalon ja hetkeä aikaisemmin kaupasta haetut marjat linssin eteen. Paikallaan olevaan kohteeseen riittävässä valaistuksessa nämä renkaat sopivat kuin korvat käärmeelle. Mitään varsinaisia taideteoksiahan nämä massiiviset marjat eivät kyllä näin kuvattuina ole. Marjarasioiden kanssa kaupanpäällisenä saatu pieni kirva meni kovaa vauhtia ja sen saaminen terävänä kuvaan näytti olevan mahdoton tehtävä: automaattitarkennus ei ehtinyt ja piirtokin tuntui lasista loppuvan kesken. Lisämillejä myös kaipailisi, jotta näistä renkaista saisi paremmin hyödyn irti.

Kimalaiskuvaa lukuunottamatta kaikki kuvat ovat muuten alkuperäisessä rajauksessaan.

Makroa Fotgan loittorenkailla
Vadelma melko läheltä. Nam.
Makroa Fotgan loittorenkailla
Mansikka oli ottanut hieman kuljetuksessa osumaa.
Makroa Fotgan loittorenkailla
Salamatkustaja marjarasioissa.