Tai ehkei se olekaan se itse objektiivi, vaan sen kameralle välittämä kuva. Jokaisen eri valmistajan jokainen eri objektiivimalli tuottaa hieman erinäköistä kuvaa, vaikka kaksi eri objektiivia olisivatkin spekseiltään käytännössä identtiset. Piirron terävyys, kontrasti, väritoisto sekä terävyysalueen ulkopuolinen sumeus, eli bokeh ovat erilaisia. Näihin siis vaikuttaa objektiivissa käytetyt linssit, niiden tyyppi, laatu, ryhmittely sekä pinnoite, himmentimen lamellien määrä sekä muoto jne.

Canon fd 85mm f1.2L
Canon FD 85mm F1.2L

Nyt käsittelemässäni objektiivissa on vielä sellainen tvisti, joka saa sisäisen hipsterin minussa hykertelemään: käsitarkennus. Unohda siis liikkuvat kohteet ja varaudu heittämään kaksi kolmasosaa kuvista roskiin, mutta sitten kun osut tarkennuksen kanssa, niin siitä tuleva onnistumisen tunne vie jalat alta. Vai onko se onnistumisen tunne juuri se, joka nostaa kuvan “arvoa” omissa silmissä sen verran, että kuvan sisältö tai muu “onnistuneisuus” unohtuu itseltä, eivätkä muut katso kuvaa alkuunkaan samoilla silmillä?

Oli miten oli, tässäpä parit ruudut, mitä räiskin viikonloppuna menemään. Kamerana siis Samsung NX1 ja objektiivina Canonin legendaarinen 85mm 1.2L FD:

Mimmi
Mimmi
Mimmi
Mimmi
Ramada
Ramada
Lyhty: Samsung NX1+Canon FD 85mm f1.2L
Lyhty: Samsung NX1+Canon FD 85mm f1.2L