Mitä saadaan, kun yksi maailman suurimmista elektroniikkavalmistajista antaa tuotekehitysosastolleen lähes rajattoman budjetin ja resurssit tehtävänään suunnitella uusi järjestelmäkamera? Kyseinen tuote kulkee nimellä Samsung NX1 ja siitä seuraavaksi lisää. Tarkasteltavana siis Samsung NX1 value-pack, johon pakettiin kuuluu kamerarungon lisäksi pystykuvauskahva, kaksi akkua, laturi, sekä S 16-50mm 1:2-2.8 ED OIS -objektiivi.

Samsung NX1 + 16-50mm f2-2.8 S + pystykuvauskahva

Speksimonsteri

Paperilla tämä laite on tosiaan monsteri:

 • 28,2 megapikselin “taustavalaistu” (backside illuminated) APS-C kenno, ei alipäästösuodinta
 • Hybridikennotarkennus (automaattitarkennus kontrastitarkennuksella sekä hyödyntäen kennolla sijaitsevia vaihetarkennuspisteitä, joita on 209 kappaletta), -4 EV
 • 15 kuvaa sekunnissa jatkuvalla automaattitarkennuksella
 • 4k-video
 • Sääsuojattu runko (S-malliston objektiivit samoin)
 • 3" kääntyvä super amoled -kosketusnäyttö
 • Wifi, Bluetooth ja NFC (GPS-geotäggäys yhdistettäessä älypuhelimeen)
 • Lähes viiveetön sähköinen etsin (5ms)
 • Nopein suljinaika 1/8000s ja salamasynkka-aika 1/250s
 • Painoa vain 550g (akku mukaanlukien)

Kuvakenno ja suljin

Taustavalaisu, joka on vähän kömpelö termi tarkoittaa sitä, että kennon toisella puolella on käytännössä vain valoherkkiä pisteitä (“pikseleitä”) sekä tarkennuspisteet kaiken muun elektroniikan sijaitessa kennon toisella puolella. Näin ollen valoherkät pisteet voivat olla suhteessa isompia ja siten siis herkempiä, kun muu pakollinen roina ei ole viemässä tilaa. Näin on saavutettu suuri kuvapistetiheys ja silti ISO-herkkyyksiä voi nostella huoletta lukemiin, jotka ovat tähän asti olleet lähes vain kinokennoisten ja suurempien kameroiden yksinoikeus. Suuri pikselitiheys mahdollistaa vastaavasti sen, että alipäästösuodin on voitu jättää kokonaan pois ja näin saadaan ainakin kennon puolesta terävämpää kuvaa. ISOja voi siis nostella huoletta jonnekin 1600 asti, jonka jälkeen raakakuvassa oleva rakeisuus alkaa hieman jo häiritsemään, mutta kyllä ISO6400 vielä käyttökelpoinen on. ISO800 ja alle mahdollistaa järkyttävän terävän kuvan ja vähintäänkin riittävän dynamiikan.

Suljinääni on miellyttävän pehmoinen, mikä siis aiheuttaa vähemmän häiriötä esimerkiksi hääkuvausta tai vastaavaa ajatellen. Kamera kykenee peräti 15 kuvan sekuntivauhtiin, joskin sarjakuvauksessa raakakuvan bittisyys putoaa kahteentoista normaalista neljästätoista. Kamera kykenee kuitenkin tosiaan tarkentamaan samalla, joten käytännön merkitys tällä nopeudella onkin lähinnä urheilukuvaajille, joille se äärimmäinen dynamiikka ei ole se tärkein juttu. Meille muille tuo nopeus tarkoittaa lähinnä nopeasti täyttyvää muistikorttia. Nopein suljinaika on siis 1/8000s ja salamasynkka-aikakin on kunnioitettavat 1/250s, joka sekin osaltaan puoltaa käyttökelpoisuutta studiokäytössä.

Kittiobjektiivi tuottaa telepäässä täydellä aukollakin hyvää kuvaa!

Automaattitarkennus

Kamera on varustettu lähes koko kuva-alan kattavalla automaattitarkennusjärjestelmällä, joka on hyvässä valaistuksessa erittäin nopea ja täsmällinen. Täsmällisyys säilyy valon vähetessä, mutta nopeus luonnollisesti kärsii jonkin verran. Omat kokemukset perustuvat yhdistettynä kitti-objektiiviin. Kun valo vähenee riittävästi, kytkeytyy päälle rungossa oleva tarkennuksen apuvalo, jonka vihreän ristikkokuvion pitäisi olla toiminnallinen vielä 15 metriin asti. Pikaisissa testeissä en osannut päätellä, onko valosta oikeasti apua vai ei.

Kyseessä on siis peilitön järjestelmäkamera, jonka yhtenä hyötynä saadaan kameran “ymmärrys” kuvattavasta kohteesta. Tämä tarkoittaa sitä, että kenno voi jatkuvasti analysoida kuvaa ja tehdä erilaisia toimintoja ja päätelmiä sen mukaisesti. Kosketusnäytöstä voidaan esimerkiksi valita kohde, jota kameran tarkennus yrittää seurata. Tämä toimii kohtalaisen hyvin ja kamera osaa myös useinmiten palata valittuun kohteeseen, vaikka tämä kävisi hetkellisesti kuva-alan ulkopuolellakin.

Tarkennustiloja on useita ja samoin tarkennuspisteitä voidaan valita monella menetelmällä: voidaan valita yksittäinen alue, voidaan valita tarkennus+kuvanotto kosketuksesta, jatkuva tarkennus valitulle alueelle, aiemmin mainittu seurantatoiminto tai sitten voidaan sanoa kameralle, että tarkentaa kasvoihin (käytännössä silmiin). Lisäksi löytyy selfie-moodi sekä epämääräisiä urheiluautomaatioita esimerkiksi baseballia tai hyppyjä varten, mutta näitä en jaksanut edes kokeilla. Samsung lupailee julkaisevansa uuden firmware-päivityksen kuukausittain, joten uusia toimintoja voi tipahdella lisääkin.

Käytännössä hyvässä valossa tämä antaa perinteisille peilikameroille kyytiä ihan tasapäisesti niin nopeudessa, kuin täsmällisyydessäkin, mutta heikommassa valaistuksessa takkiin tulee kyllä väistämättä nopeudessa, mutta ei tosiaan pahasti. Kittilinssin kanssa tarkennus on muuten täysin äänetön, mikä ilahduttanee videokuvaajia.

Käsitarkennus

Peilittömien kameroiden yksi “kaupanpäällinen” on mahdollisuus käyttää peilikameralle tarkoitettuja objektiiveja sovittimilla. Usein manuaalitarkennusta käytettäessä voidaan hyödyntää erinäisiä tarkennusapuja sähköiseen etsimeen, esimerkiksi osasuurennoksen muodossa tai etsimessä voidaan korostaa jollain värillä kohdat, jotka ovat kameran mielestä fokuksessa. Testasin käsitarkennusta Canon FD 85mm f/1.2 -objektiivilla ja pettymys oli suuri, kun huomasin, ettei osasuurennoksen sijaintia voi itse valita, vaan se on ainakin tällä firmware-versiolla (1.22) aina keskellä. Kun suurennoksen kytki pois päältä ja tarkennusavut laittoi voimakkaiksi, pystyi käsin tarkentamaan edes jotenkuten, vaikkei kohde olisikaan keskellä kuva-alaa. Käytännössä kuitenkin hieman pidemmälle tarkennettaessa alkaa kameran tarkennusavut olemaan “hieman sinnepäin”, eli siirrettävä osasuurennos olisi perin tarpeellinen. Tähän olisi Samsungin syytä panostaa, sillä potentiaalia tällä rungolla olisi tälläkin saralla - kyseessä on kuitenkin puhtaasti ohjelmistoon liittyvä asia.

Kyllä käsitarkenteiset vintageobjektiivit toimivat näilläkin tarkennusavuilla - kunhan kohde on ihan keskellä ruutua.

Ergonomia

Käyttöliittymä on vauhdikas, kiitos valtavan prosessointitehon. Asetukset voi valita haluamallaan tavalla joko kosketusnäytöstä tai säätörullista ja painikkeista.

Kamera ei ole todellakaan pienikokoinen ollakseen peilitön, mutta runko on itseasiassa täydellisen paksuinen omiin “tytönkäsiini”, joskin se saisi olla noin sentin korkeampi, jolloin se istuisi kuin valettu. Kun saatavilla olevan pystykuvauskahvan ruuvaa runkoon kiinni korjaantuu tämäkin “epäkohta” ja tämä laite on todellinen kädenjatke.

Suurin osa painikkeista ja rullista on sijoiteltu todella onnistuneesti: sormet vain “putoavat” paikalleen ja kaikki tuntuu löytyvän sieltä, mistä pitääkin. Paitsi että: videonauhoituspainike on todella oudossa paikassa ja vasemmanpuoleisen tilanvalintarullan päällä olevat nappulat ovat todella orpoja. Ensimmäinen ei haittaa itseäni, sillä videokuvaus on itselleni vain bonusta, mutta nuo muut valintapainikkeet vaativat totuttelua. Itse tilanvalintarulla sitävastoin on ihan näppärä: siitä saa valittua nopeasti yksittäiskuvaustilan, sarjakuvauksen ja ajastintilojen välillä. Dedikoitu rulla tätä varten ei ole ollenkaan pöllömpi ratkaisu.

Rungosta löytyy painike jopa syväterävyyden tarkistamista varten (DoF-preview), joka kameran ollessa peilitön tekee jopa jotain ihan järkevää: näyttää syväterävyysalueen esikatselun pimentämättä etsintä/näyttöä käyttökelvottomaksi, kuten peilijärkkäri tekisi. Painikkeen toiminnallisuutta voidaan myös kustomoida.

Automaattitarkennusta ei saa nykyisellä ohjelmistoversiolla pois sulkimen puolipainalluksesta, joten kunnollista takanappitarkennusta ei tällä valitettavasti saa käyttöön.

Takanäyttö ja sähköinen etsin

Sähköinen etsin on markkinoiden parhaita tällä hetkellä ollen kirkas, terävä sekä lähes viiveetön. Etsimeen saa näkymään kaiken sen, mitä takanäyttöönkin, eli asetuksien lisäksi ruutuun saa näkymään vaikka histogrammin. Laitettaessa NX-objektiivi käsitarkennusasentoon menee suurennostila päälle tarkennusrenkaasta käännettäessä ja focus-peaking -toiminto kertoo korostamalla tarkat osat kuva-alalta. Kun laittaa etsimen silmän eteen on päällekytkeytymisessä pieni viive, joka saattaa nopeassa tilanteessa tuntua ikuisuudelta, mutta tällöin kannattaa valita “EVF only” -tila päälle etsimen vieressä olevasta tarkoitukseen tehdystä namiskasta.

Samsung NX1

Takanäyttö on samoin kirkas ja melko terävä - Samsungin kokemus älypuhelinrintamalla näkyy vahvasti. Näyttö tottelee myös kosketusta ja kuvia katsellessa voit käyttää kahden sormen “nipistystä” zoomataksesi. Näytön dynamiikka ei luonnollisestikaan kykene toistamaan lähellekään tallennettujen raakakuvien vastaavaa, mutta kyllä tämä sieltä hyvälaatuisemmasta päästä on. Näyttö kääntyy 90 astetta ylös ja 45 alas, mutta se on aika jäykkä avata. Ehkä se on merkki siitä, että saranat on tehty kestämään? Samsungin mukaan näyttö kääntyy näin rajallisesti kestävyyttä silmällä pitäen. Kosketuksen tarkkuus jättää paikoitellen toivomisen varaa ja kosketusominaisuus jää muutenkin pääosin käyttämättä.

Samsung NX1 sisältää myös yläkannessa pikkunäytön, missä näkyy valitut asetukset. Näin sitä voidaan käyttää peilikameramaisesti takanäyttö sammuksissa, jolloin ei etsimen päällekytkeytymisen viivekään haittaa.

Akkukesto

Akun yhdelle latauksella luvataan noin 500 kuvaa, mutta käytännössä epäilyttää päästäänkö tähän. Akkua voi ladata suoraan kamerassa ja kameraa pystyy käyttämään akkua ladattaessa. Pystykuvauskahva syö myös yhden akun, jolloin sitä käytettäessä akkukesto tuplaantuu. Akkukahvasta mainittakoon se, ettei tämän kanssa tarvitse ottaa akkua kamerasta ulos, vaan kahva vain pultataan kameran kylkeen, jossa se pysyy napakasti ja on muutenkin laadukkaan tuntuinen.

Laturiin liitettävä virtalähde on standardi 2A micro-usb -laturi, jollainen on siis käytössä jokaisessa modernissa älypuhelimessa - jälleen yksi laturi vähemmän kanniskeltavaksi mukana! Erillinen akkulaturi lataa akun melko rivakasti.

Objektiivivalikoima ja NX-järjestelmä

Objektiiveja on jo jonkin verran vanhastaan, mutta uusi S-linjaksi nimetty premium-objektiivivalikoima koostuu toistaiseksi vain kahdesta lasista: S 16-50mm f2-2.8 OIS ja 50-150mm f2.8 OIS, eli tärkein polttovälialue on periaatteessa katettu (kinovastaavuudet karkeasti 24-77mm ja 77-230mm). Salamoita löytyy käytännössä yksi.

Huhuttuja tulokkaita objektiivivalikoimaan ovat ainakin 11-24mm 2.8 sekä 300mm f2.8. Vanhemmista laseista löytyy 85mm f/1.4 ja 60mm f/2.8 Macro, eli muotokuvaus ja makroilukin siis onnistuu.

Yhteydet

Yhteensopivan älypuhelimen saa yhdellä kosketuksella yhdistettyä kameraan käyttäen NFC:tä, jonka jälkeen laitteet keskustelevat tarpeen mukaan bluetoothin ja wifin avulla. Älypuhelinohjelmiston asennus on myös taattua Samsungia - valitettavasti: Sovelluskaupasta asennetun softan jälkeen luuriin asentuu läjä erinäisiä sovelluksia, ohi sovelluskaupan! Mutta kunhan ohjelmat ovat asennettu saa paljon helppoa hallintaa: voidaan selata kuvia kamerassa, ottaa kuvia katsellen livenä mitä kamera näkee, samalla kosketuksella tarkentaen. Livekuva päivittyy ihailtavan nopeasti ja sulavasti.

Puhelinta voi käyttää myös kaukolaukaisimena pelkän bluetoothin yli, jolloin laitteiden välille ei tarvitse muodostaa wifi-yhteyttä eikä kännykän nettiyhteys siis tässä kohtaa katkea.

Kameralla voidaan kehittää raakakuvasta jpeg-vedos myös jälkikäteen, joten voi säästää muistikorttia kuvaamalla pelkästään raakana ja tarvittaessa sitten kehittää jpegin lähetettäväksi esimerkiksi suoraan kamerasta sähköpostitse langattoman verkon yli.

Video-ominaisuudet

Itseäni ei videokuvaaminen juurikaan kiinnosta, joten vaikka kokeilin videointia lyhyesti, en osaa siitä mitään kertoa. 4K.

Plussat ja miinukset

Ensin miinukset:

 • Akkukesto on peilittömien luokassa hyvä, mutta peilikameroihin verrattuna vaatimaton
 • Melko hintava
 • Ei mitenkään erityisen pieni peilittömäksi
 • Järjestelmänä vielä alkutekijöissään (mm. objektiivivalikoima aika heikkoa vielä)
 • Huonosti kolmansien osapuolten tukema (ei esimerkiksi Sigmaa tai Tamronia tarjolla)
 • Manuaalitarkennuksen puutteet
 • Samsungin “bloatware” älylaitteisiin liitettäessä

Plussat:

 • Hyvä kohinansieto isoillakin herkkyyksillä (APS-C -kokoiseksi kennoksi, miksei muutenkin)
 • Resoluutiota riittää jälkikäsittelyyn ja rajaukseen
 • Nopea ja täsmällinen automaattitarkennus jopa hieman huonommassakin valossa
 • Valtava prosessointiteho tuo sujuvuutta käyttöön ja valtavasti ominaisuuksia
 • Erinomainen sähköinen etsin ja monikosketusta totteleva takanäyttö
 • Pääosin ergonomisesti onnistunut
 • Kittilinssin kanssa monipuolinen ja pystyvä paketti suhteellisen kompaktisti ja sääsuojattuna