Boke (japanin kielessä “sumeus”) on termi, jolla viitataan valokuvauksessa terävyysalueen ulkopuolella olevien osien esteettisiin ominaisuuksiin. Boke on subjektiivinen ominaisuus, jota ei siis voida absoluuttisesti mitenkään mitata. Käytännössä tämä boke saadaan kuitenkin “selkeämmin erottuvaksi” käyttämällä isompaa aukkoa, isompaa kennoa sekä pitämällä etäisyys kameran ja kohteen välillä lyhyenä ja vastaavasti kohteen ja taustan etäisyys suurempana.

Halusin tehdä viime jouluna jotain “jouluista” ja sydämet, kynttilät sekä hämärä tunnelma osuu mielestäni siihen kategoriaan.

Askartelua

Maksimaalisen “runsaan” boken saan nykyisellä kalustollani aikaiseksi kun käytän Sigman erinomaista 85mm f1.4-potrettiobjektiivia, jossa pidän aina suojasuodinta kiinni. Suojasuodin on myös siitä kätevä, että saatoin leikata sen mittojen mukaisesti pyöreän palan paperista, leikata palaseen sydämenmuotoisen reiän ja käyttää suodinta sitten pidikkeenä tälle tuoreelle “boke-muotille”. Sitten ruuvataan aukko levälleen ja annetaan palaa. Tässä tapauksessa hyvinkin konkreettisesti, sillä kohteena oli kynttilöitä. Studiona toimi ruokailutila, jossa olevalle mustalle pöydälle asetin kynttilöitä palamaan erilaisiin asetelmiin. Taustaksi laitoin mustan levyn, johon asetin sähkökynttiläsarjan muodostamaan varsinaiset sydänboke-pallurat.

Sydänbokeh

Sydämelliset terveiset

Vaikka tätä kikkaa tuskin tulee käytettyä mihinkään yhtään vakavampaan, oli tehdessä ainakin hauskaa ja kuvat mielestäni tunnelmallisia.

Sydänbokeh Sydänbokeh