Joen rannalle rakennettu keskiaikainen kaupunki ei näin eurooppalaisittain kuulosta kovin erikoiselta reseptiltä. Prahan tapauksessa ainesosat ovat osuneet mielestäni erittäinkin onnistuneesti kohdalleen ja kyseessä onkin mielestäni ehkä kaunein kaupunki, missä olen ikinä käynyt. Kävimme vaimoni kanssa viikonloppulomalla kyseisessä kaupungissa maaliskuussa 2014 ja tämä on siitä lyhyt raportti valokuvausharrastajan näkövinkkelistä.

Kaarlensilta
Kaarlensilta

Vltavan jokilaaksossa sijaitseva Praha keskiaikaisine kivisiltoineen ja hyvinpidettyine rakennuksineen on juuri sitä mannaa, mikä miellyttää omaa silmääni. Rakennuskanta vanhassa keskustassa ja myös sen ympärillä on hyväkuntoista ja arvokasta. Esimerkiksi Lontoon kaltainen ahtaus ja kolkkous loistavat täällä poissaolollaan. Wikipedian mukaan kymmenesosa Tšekeistä, eli runsaat miljoona ihmistä asuu pääkaupungissaan ja historiallisessa keskustassa asukasluku on noin 40000 ihmistä. Asukasmäärän näkee ja tuntee, mutta sitä lisää osaltaan vilkas turismi.

Karikatyyri
Karikatyyri

Yksi nähtävyyksistä, jota minä etukäteen innolla odotin on 1300-luvulla rakennettu Kaarlensilta (tšek. Karlův most), joka on kestänyt ajansaatossa niin sotia kuin luonnonilmiöitäkin. Nykypäivänä silta joutuu kestämään lähinnä miljoonien turistien ryntäyksen ja näiltä elantonsa saavat kaupustelijat, kerjäläiset ja katutaitelijat. Seurasimme useammankin tällaisen karikatyyripiirtäjän työskentelyä ja päätimme suhteellisen suolaisesta hinnasta huolimatta ostaa tällaisen eräältä herralta, jonka työskentelyä oli ilo seurata: hän piirsi siis lyijykynällä lähinnä pariskuntia tehden naispuolisista malleistaan hyvinkin näyttäviä karikatyyrejä varustettuna suurilla silmillä, povella sekä kapealla vyötäröllä. Miespuoleiset mallit saivat vastaavan käsittelyn mm. nenälle ja leualle, jotka joissain tapauksissa kasvoivat eeppisiin mittasuhteisiin.

Maaliskuinen Praha oli sään puolesta meille suotuisa: päivällä auringossa lämpötila oli jopa erittäin korkea verrattuna normaaliin suomalaiseen vastaavaan ja aurinko paistoikin joka päivä matkamme ajan.

Kaarlensillalla
Kaarlensillalla

Itse kaupunkia en osannut yksinkertaisesti kuvata päivällä: poikkeuksetta kaikki päivällä ottamani kaupunkikuvat olivat puhtaasti tylsiä ja mielikuvituksettomia. Yökuvat sitävastoin olivat mielenkiintoisia valojen ja varjojen leikkiä ja tunnelmaa. Kaarlensillan katuvalojen heijastukset Vltavajoen pinnalla pitkällä valotusajalla ovat ainakin omasta mielestäni näyttävän näköistä. Päiväkuvaus sitävastoin vaatii vähintään kaunista naismallia, jona allaolevissa otoksissa toimi vaimoni Juulia:

Juulia
Juulia
Juulia
Juulia

Juulia
Juulia

Kaarlensillan lisäksi prahan on täynnä muitakin turistinähtävyyksiä: Guinnessin ennätysten kirjan mukaan Prahan linna on suurin muinaislinna maailmassa. Josefov on Prahan juutalainen kortteli, joka on kaltaistensa alueiden tavoin joutunut häpeällisen juutalaisvainon näyttämöksi. Korttelista löytyvässä pienessä hautausmaassa onkin noin 12000 hautaa. Kaupungin keskipisteessä sijaitsevan raatihuoneen seinässä on 1400-luvulla rakennettu astronominen kello.

Prahan linna
Prahan linna

Kaiken kaikkiaan Praha tarjoaa kaupunkilomailijalle valtavan paketin historiallisia nähtävyyksiä, monipuolista ruokakulttuuria sekä shoppailijan paratiisin. Tämä on yksi niitä paikkoja, joita voi suositella varauksetta!